Kategorier: Naturgodis , Fika , Vegetariskt (även lakto-ovo)
Ungefärlig förberedelsetid: 4 timmar
Ungefärlig tillagningstid: 40 timmar
Detta recept ger resulterar i små rabarberbitar med en härlig smakkombination av syra, sötma, kanel och kardemumma. Perfekt att ha med sig ut som tilltugg till kaffet men också som blodsockerhöjare när det behövs.
Ingredienser
- 1kg rabarber
- 1/2 kg strösocker
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 tsk mald kanel
- 2 tsk mald kardemumma
Förberedelser
- Dela rabarbern i korta bitar. 5 mm är lagom. Torktiden ökar när bitarna blir längre.
- Blanda resten av ingredienserna.
- Häll rabarbern och blandningen i en bunke.
- Låt stå ca 4 timmar.
Tillredning
- Sockerlagen som har bildats silas och kokas upp några minuter. Skumma vid behov.
- Häll den varma sockerlagen över rabarberbitarna.
- Täck över bunken och låt stå ett dygn i rumstemperatur.
Torkning
- Sila av rabarbern och lägg på galler i torkugn eller på bakplåtspapper i varmluftsugn.
- Ha luckan till varmluftsugnen på glänt om ugnen tillåter det. Detta så att fukten släpps ut ur ugnen.
- Torka sedan 6-12 timmar i 50 grader. Avsluta när rabarbern känns lagom. Den skall ha ungefär samma konsistens som russin.
- Häll upp rabarbern på burkar, förslut och förvara mörkt.
Skrivet av: Anonym